Mitä kansanedustajaehdokkailta kysytään?

17.04. 2015

Tein myös kunnallisvaaleissa vaalityössä kysyttyjen kysymysten TOP5 –listauksen. Se on myös yksi kysytyimpiä kysymyksiä niin vaalituvalla kuin tuttavien parissa. Vaaleihin on enää 2 päivää. Kuitenkin aika monella on vielä ehdokas hukassa. Vaalitutkimuksien mukaan jopa 50% tekee äänestyspäätöksen kahden viimeisen päivän aikana ja viimeisenäkin päivänä aika iso prosenttiosuus. Ilahduttavaa on ollut se, että vaalikylässä ja kauppojen edessä ihmiset tulevat oikeasti kyselemään ja kertomaan itselle tärkeistä asioista. Myös sähköpostin ja facebookin yksityisviestien kautta kysytään tarkennuksia ehdokkaiden teemoista tai vaalikoneen tuloksista.

 

  1. Äänestämiseen valmistautuminen

Se lappu mikä tuli postissa on mennyt hukkaan, voinko mennä äänestämään? Se lappu on ilmoitus äänioikeudesta ja muistutus siitä missä äänestyspaikkasi varsinaisena äänestyspäivänä sunnuntaina 19.4. sijaitsee. Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen. Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, saat poliisilaitokselta väliaikaisen maksuttoman todistuksen. Mukaan tarvitset 2 passikuvaa. http://www.vaalit.fi/fi/index/aanestajalle/aanestaminenvaalipaivana/nainaanestatvaalipaivana.html

 

  1. Opintotuki ja opiskelijoiden asiat

Moni tulee kysymään onko reilua, että opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa ja ettei opintotuella tule mitenkään toimeen (opintotuki on n. 300€)? Onko reilua, että perheellisen opiskelijan tuet ovat samansuuruiset? Onko reilua, että ammattikorkeakouluopiskelijoilla ei ole samantasoista opiskelijaterveydenhuoltoa kuin yliopisto-opiskelijoilla (YTHS)? Onko reilua, että opiskelijoilla ei ole tuloja kesäkuukausina? Kuitenkin työllisyystilanteen ollessa näin huono kesätyöpaikkojakin hakee kaikki työttömät työnhakijat, joten kesätyöpaikan saaminen ei ole ollenkaan varmaa.

 

Ei ole reilua. Koen nämä erittäin suurina epäkohtina ja olisin erittäin valmis tekemään niihin parannuksia. Moni on kysynyt, että olisiko perustulo tähän ratkaisu ja olen sanonut että en ole ihan varma. Nykyinen tukijärjestelmä ei ole ollenkaan hyvä tällaisenaan ja tarvitsisi joustavuutta. Uskon, että tällainen joustava järjestelmä voitaisiin rakentaa myös ilman perustuloon siirtymistä.

 

  1. NATO -kanta

Suhtaudun kielteisesti Natoon liittymiseen. Tästä usein kääntyykin puhe Venäjä-suhteisiin. En usko, että Natoon liittyminen erityisesti muuttaisi tilannetta Venäjän kanssa, ainakaan suotuisampaan suuntaan.

 

Suomella on aina erityinen asema Venäjän kanssa, koska Suomi on ainoa EU -maa, jolla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa 1300 km. Suomi on EU:n jäsen ja tärkeintä on nyt vaikuttaa EU:n Venäjä politiikkaan kuten Suomi onkin tehnyt.

 

 

  1. Ympäristöasiat (Ydinvoima ja Kollaja)

Vastustan ydinvoimaa. Kannatan uusiutuvia energiamuotoja ja kestävää kehitystä.  Olen kuullut monen perustelevan Pyhäjoen ydinvoimalaa työllisyyden lisääntymisen näkökulmasta, mutta useat selvitykset osoittavat, että uusiutuviin energiamuotoihin investointi lisäisi työllisyyttä jopa enemmän.

 

Vastustan Kollajan altaan rakentamista ja koskiensuojelulain avaamista.

 

  1. Kunnallispolitiikkaan liittyvät asiat (terveyskeskuksien lakkauttaminen, joukkoliikenne,

vanhus, mielenterveys- ja päihdepalveluiden huono saatavuus)

 

Oululaiset ovat erittäin huolissaan terveyskeskuksien lakkauttamisesta johtuvista terveyspalveluiden saatavuuden ongelmista. Moni on ollut sitä mieltä, että pitkät jonot ajavat ihmisiä yksityisten palveluiden piiriin – ne joilla siihen on varaa. Tämä johtaa eriarvoistumiseen. Jonot ovat olleet pitkiä ja työntekijätkin ylikuormittuneita.

 

Erityisesti mielenterveys ja päihdepalveluita saadaan liian myöhäisessä vaiheessa ja varhainen puuttuminen toteutuu erittäin huonosti. Hoito saattaa olla myös riittämätöntä ja henkilökunta alati vaihtuvaa. Monet lapset ja nuoret ovat joutuneet kohtaamaan elämässään jo pahinta mitä kuvitella saattaa, silloin heidän palveluidensa tulisi olla täydellisyyttä hipovia ja raha ei silloin voi ratkaista.

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista