Valtuusto 14.5. 2018 puheenvuoroni lastensuojelusta

15.08. 2018

Tänään käsittelyssä oli tarkastuslautakunnan arviointikertomus ja se kirvoitti onneksi valtuustossa yli tunnin pituisen keskustelun. Pidin seuraavan puheenvuoron, koska lastensuojelun tilanne huolestuttaa yhä.

”Kiitos puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut
Olen ollut itse arviointikertomusta laatimassa lautakunnassa ja siellä vaikuttanut valtuustolle esitettävään nostoihin. Pidän kuitenkin tärkeänä kiinnittää valtuutettujen huomiota arviointikertomuksen kannanottojen vaikuttavuuden seuranta -osioon kertomuksen lopussa ja siellä erityisesti lastensuojelun kohtaan.

Lautakunta on seurannut lastensuojelun tilannetta ja kehitystä jo vuosia.
Nyt liikennevalo taulukossa näyttää keltaista mutta viime vuonna se näytti punaista ja voisi edelleenkin aivan hyvin olla punainen. Luvut eivät vielä näin lyhyellä 2 kuukauden tarkasteluajalla kerro paljoakaan. Viime vuoden luvut ovat edelleen varsin korkeat.

On hyvä, että lastensuojelussa on aloitettu tekemään tilannetta parantavia toimenpiteitä. Olen ymmärtänyt, että edelleenkin työntekijöiden saatavuus ja pysyvyys ovat suuri haaste ja työntekijöiden liika kuormittuminen ja työssä jaksamisen haasteet ovat edelleen tätä päivää.

Toivon, että valtuusto seuraa lastensuojelun parantavien toimenpiteiden vaikuttavuuden toteutumista. Toivon, että Oulun valtuusto ottaisi samanlaisen tavoitteen kuin Helsingissäkin, jossa toivetavoite on 30 asiakasta per työntekijä.

Viime vuoden arviointikertomuksessa lautakunta otti kantaa siihen, että useat valtuustoon nähden sitovat asetetut tavoitteet olivat varsin ylätasolla ja mittarit eivät välttämättä mitanneet oikeita asioita. Toivottavasti uuden strategian mittareilla mitataan esimerkiksi asiakasmäärien lisäksi lastensuojelussa lastensuojelutyön vaikuttavuutta ja palveluiden riittävyyttä. Toissa vuonna tarkastuslautakunta teki kyselyn lastensuojelun työntekijöille, jonka tuloksissa suurin työntekijöiden huolen aihe oli, että he eivät ehdi kohdata perhettä lainkaan ja lasta ja nuortakin liian vähän. Tämä kysely oli ensimmäisiä kohteita joihin osallistettiin henkilökuntaa mukaan. Tämä olisi suotavaa jatkossakin, realiteetti kuitenkin on että tarkastusyksikön resurssit riittävät juuri ja juuri käsissänne olevan laadukkaaseen kertomukseen.

Jos toiveet ei riitä puheenvuoron pitämiseksi ja pakko pukea kysymyksen muotoon niin milloin ja miten kaupunginhallitus seuraa lastensuojelun tilannetta ja toimenpiteiden vaikuttavuutta ja milloin valtuusto saa ne tietoonsa? Ja onko mittareiden valmistelussa otettu huomioon työn vaikuttavuuden ja laadun mittaaminen”.

https://www.ouka.fi/…/paatoksenteko-…/arviointikertomus-2017

Tags

Lähetä kommentti

  • %s ei julkaista