Reilu työelämä?

Ystäväni kysyvät usein, että mistä siellä vaalitoreilla ja kauppojen edustoilla oikein puhutaan ja mitä asioita kysytään. Aiheita, kysymyksiä ja huolia on laidasta laitaan , mutta näissä vaaleissa on yksi aihe ylitse muiden ja se on työntekijöiden asema ja työntekijöiden olosuhteiden heikentäminen. Tämä hallituskausi on ollut kova erityisesti työntekijöille ja työttömille.

Tuli kiky, tuli aktiivimalli, tuli julkisen puolen lomarahojen leikkaukset, tuli irtisanomissuojan heikentämisesitys, leikattiin ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta, leikattiin vuorotteluvapaasta, leikattiin työttömyysturvasta, leikattiin aikuiskoulutustuesta ja niin edelleen ja niin edelleen. Annetaan ymmärtää, että paikallinen sopiminen on reilumpaa kuin yleissitova sopiminen. Jokainen olisi oman elämänsä herra?

Miten kävisi palkkakehitykselle? Jo nyt työpaikoilla sovitaan asioista paikallisesti, mutta se tapahtuu yleissitovan työehtosopimusta paremmin. Työlainsäädännön uudistaminen mahdollistaa paikallisen sopimisen lisäämisen. Se on hyvä asia ja siinä ei ole mitään pahaa, kun pohjana on yleissitova tes.

Järjestöpuolella Esimerkkinä vaikka sosiaalialan järjestöjen tes, jonka mukaan matka-ajasta korvataan vain 50% matkaan käytetystä ajasta, mutta työnantaja voi työntekijöiden kanssa sopia paikallisesti, että matka-ajasta korvataankin 100%.

Yleissitova tes ja kolmikantainen neuvottelu on työntekijän ja työnantajan turva. On työnantajankin etu, että asioista sovitaan yhdessä. Olisi se hurjaa jos työpaikoilla jokaisella työntekijällä olisi hieman erilaiset ehdot – kuka pysyisi enää kärryillä ja kuka valvoo? SDP:n mielestä työlainsäädäntöä tulee kehittää ja nimenomaan kolmikantaisesti.

Suomen väestön ikääntyessä työllisyysastetta pitää pystyä nostamaan ja työn tuottavuutta parantamaan. Suomalaisten työurien tulee olla nykyistä pidempiä. Jotta pystymme tämän tekemään on työelämän laatua parannettava. Tämä edellyttää sitä, että työn-tekijöiden työhyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehditaan. Leikkaukset eivät auta tässä vaan päinvastoin. Kyllä maalaisjärjelläkin ajateltuna porkkana on parempi motivoija kuin keppi.

SDP:n ratkaisuja reiluun työelämään on työlainsäädännön uusimisen lisäksi mm. että aktiivimalli poistetaan ja työvoimapolitiikan resursseja lisätään, nollatuntisopimukset kielletään ja laaditaan työhyvinvointia edistävä ohjelma.

Tavoitteena reilu työelämä – oletko mukana?

Kommentit

Jätä kommentti