Tanjan politiikan vuosi 2014

Olen ollut nyt reilun kahden vuoden ajan politiikassa mukana. Pääsin ensi yrittämällä Oulun kaupungin varavaltuutetuksi. Kaupungin luottamustehtäväkseni sain tarkastuslautakunnan varsinaisen jäsenyyden. En ollut ikinä kuullutkaan moisesta paikasta. Paikkaa tarjottiin minulle sanoin ” erinomainen näköalapaikka kaupungin toimintaan”. Ja näinhän siinä kävikin. Tarkastuslautakunnassa ei varsinaisesti tehdä politiikkaa sen nimenomaisessa merkityksessä vaan arvioidaan toteutuuko kaupungin toiminta strategisten tavoitteiden ja päätösten mukaisesti.

Toukokuussa 2014 lautakunta luovutti valtuustolle arviointikertomuksen 2013.

Otan tähän vain muutaman esimerkin ko. kertomuksen huomioista, jotka ovat minulle erityisen tärkeitä, jotta pääsette kärryille mistä koko kertomuksessa on kyse:

”Sosiaalisen hyvinvoinnin strategiassa painottuu ennaltaehkäisy ja perheiden ennaltaehkäisevän tuen lisääminen. Tarkastuslautakunnan mielestä toiminnassa on tavoiteltava palveluiden tuottamista jopa alle määräaikojen, jotta perheille tarjotaan tarpeellista apua riittävän varhain

Mittarit, joilla lasten ja nuorten palveluja koskevien tavoitteiden toteutumista nyt on seurattu, eivät mittaa riittävästi vaikuttavuutta. Palvelujen toteutuksen arvioinnissa olennainen asia on seurata, miten asiakkaiden hyvinvointi on muuttunut tai palveluntarve vähentynyt. Ilman tätä tietoa ei tiedetä toiminnan tosiasiallista vaikuttavuutta.”

Lähtökohtana on, että tarkastuslautakunnan arviointitoiminta tuottaa kaupunginvaltuustolle tietoja toiminnan ja talouden ohjausta ja päätöksentekoa varten

Syksyn 2014 tarkastuskohteina oli mm. Monetra, Oulun konttori, Oulun työterveys, työhyvinvointi, BusinessOulu, Oulun energia ja hyvinvointipalvelut. Arviointikertomusta 2014 työstetään lautakunnassa kevään ajan ja luovutetaan jälleen kaupunginhallitukselle ja valtuustolle toukokuussa 2015.

Ilokseni sain myös varavaltuutettuna kutsun valtuuston kokoukseen nimenomaan silloin kun päätettiin tärkeistä asioista kuten Fennovoima -hankkeesta ja joukkoliikenteen palvelutason laajuudesta. Äänestin Fennovoimaa vastaan ja joukkoliikenteen parannetun tason puolesta. Molemmissa äänestyksissä olin häviäjän puolella, mutta omatuntoni oli puhdas. Erityisen ilahtunut olin myös siitä, ettei erikoisluokkien toimintaa lakkautettu ja kouluverkkoasiat jäi odottamaan parempaa selvitystyötä. Valtakunnan politiikassa erityisesti ilahdutti tasa-arvoisen avioliittolain läpimeno. Kysymys on nimenomaan arvoista. Joitakin arvoja ei voi ”myydä”.

Loppuvuodesta minut valittiin Oulun sos. dem. Kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi, joten työtä riittää politiikan monella tasolla. Moni kysyykin, että miten sää ehdit ja jaksat. En mitenkään muuten kuin, että politiikka on todella mielenkiintoista. Olen löytänyt puuttuvan linkkini politiikasta.

 

Arviointikertomus 2013 löytyy täältä: http://www.ouka.fi/c/document_library/get_file?uuid=da37de1c-c471-475a-b169-deced667f4d2&groupId=52058

Kommentit

Jätä kommentti